Capati

Bahan-bahannya
2 cawan tepung atta
1 cawan air suam
Garam secukup rasa(*disatukan dgn air suan & kacau hingga garam larut)
2 camca besar mentega / minyak sapi cair

Cara penyediaan
1. Masukkan tepung atta dalam mangkuk, buat lubang ditengah2 tepung tadi. Tuang air suam bergaram sedikit demi sedikit, gaul dengan tepung. Tuang lagi hingga habis dan terus menggaul hingga menjadi doh
2. Tambah mentega dan terus menguli doh hingga tidak melekat di mangkuk adunan. 
3. Bahagikan doh pada 10 - 12 bahagian, bulat2kan, letak dalam bekas dan tutup dengan towel lembap dan rehatkan 1 jam
4. Tabur tepung pada meja kerja. Ambil 1 biji doh, leper2kan sedikit, tabur tepung dan canai hingga nipis, jika melekat tabur tepung masa mencanai.
5. Panaskan non-stick pan. Gunakan api kecil. Tekan permukaan capati dengan tuala bersih. Bila kelihatan pucat, terbalikkan dan masak sekejap lagi, hingga sedikit perang. 


Nota:
1.Tutup dengan towel bersih capati yang telah masak, untuk mengelakkan ia cepat sejuk dan mengeras.
2. Best makan ngn kuah dhal atau kari daging

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP