Siakap 3 rasa

Bahan-bahannya:


Untuk Ikan:

1 ekor ikan siakap
Tepung jagung untuk dilumur pada ikan
Minyak untuk menggoreng ikan

Untuk Kuah:
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 biji bawang putih - dititik
5 biji cili padi - dipotong kecil
1/2 inci halia - dihiris halus
1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji cili benggala - dipotong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili thai
1 sudu besar sos tiram
2 batang serai - dititik
Beberapa helai daun limau purut
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan:
1.  Lumurkan ikan dengan garam. Pastikan semua bahagian dilumur rata. 
2. Lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3.  Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng hingga garing, angkat dan ketepikan
4.  Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai,  dan bawang putih.
5.  Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau sebentar.
6.  Masukkan bawang besar, tomato dan cili benggala.
7.  Masukkan air sedikit. Perasakan dgn garam & gula. 
8.  Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP