Pulut Sekaya
Bahan-bahannya
Lapisan bawah:
250gm beras pulut - rendam
150ml santan pekat
150ml air
1 sudu kecil garam
Lapisan atas:
5 biji telur - pukul sebati
200ml santan pekat
125gm gula melaka - hiris racik
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara penyedian:
1. Tos beras pulut dan dicampur dengan santan, air dan garam. Kacau sebati dan kukus atau tanak sehingga masak.
2. Masukkan pulut yang dikukus dalam loyang yang telah disapu minyak. Tekan pulut agar padat. Tabur sikit tepung gandum di permukaan atas.
3. Pukul telur hingga sebati.
4. Kisar santan, garam dan gula melaka sehingga sebati dan gula melaka larut.
5. Satukan dgn telur yg telah dipukul. Kacau rata.
6. Tapis dan tuang atas pulut. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
0 comments:
Post a Comment