Kungpoa Chicken
Bahan-bahannya
Bahan perapan
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh minyak
Bahan sos
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka epal
2 sudu besar air
1 sudu teh tepung jagung
1/2 ekor ayam (potong kecil)
2 sudu kacang tanah / cashew (goreng)
5 tangkai cili kering (potong 1 inci panjang, buang biji & rendam)
1 inci halia (hiris nipis)
3 biji bawang putih (hiris nipis)
1/2 biji bawang besar (potong kasar)
1 tangkai daun bawang (potong 1 inci panjang)
Minyak utk meggoreng & menumis
Garam & gula secukup rasa
Cara penyediaan
1. Perap ayam dgn bahan perapan selama 30 minit.
2. Goreng ayam tersebut hingga 3/4 masak. Angkat, tos & ketepikan.
3. Tumis bawang putih, halia, cili kering & bawang besar hingga naik bau.
4. Masukkan semua bahan sos dan gaul hingga mereneh.
5. Masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan mendidih.
6. Masukkan daun bawang & kacang tanah. Gaul rata & biarkan hingga kuah likat.
Nota:
1. Jika terlalu pekat, tambah sedikit air.
0 comments:
Post a Comment