Kungpoa Chicken

Bahan-bahannya

Bahan perapan
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh minyak

Bahan sos
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka epal
2 sudu besar air
1 sudu teh tepung jagung

1/2 ekor ayam (potong kecil) 
2 sudu kacang tanah / cashew (goreng) 
5 tangkai cili kering (potong 1 inci panjang, buang biji & rendam) 
1 inci halia (hiris nipis) 
3 biji bawang putih (hiris nipis) 
1/2 biji bawang besar (potong kasar) 
1 tangkai daun bawang (potong 1 inci panjang) 
Minyak utk meggoreng & menumis
Garam & gula secukup rasa

Cara penyediaan
1. Perap ayam dgn bahan perapan selama 30 minit. 
2. Goreng ayam tersebut hingga 3/4 masak. Angkat, tos & ketepikan. 
3. Tumis bawang putih, halia, cili kering & bawang besar hingga naik bau. 
4. Masukkan semua bahan sos dan gaul hingga mereneh. 
5. Masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan mendidih. 
6. Masukkan daun bawang & kacang tanah. Gaul rata & biarkan hingga kuah likat. 

Nota:
1. Jika terlalu pekat, tambah sedikit air. 

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP