Trifle
Bahan-Bahannya
Bahan A
5gm Serbuk Jelly
500ml Air
150gm Gula
1 sudu teh Pewarna merah
5gm Serbuk Jelly
500ml Air
150gm Gula
1 sudu teh Pewarna merah
Bahan B
1.5 tin Susu cair
1/2 tin Air
1/2 cwn Tepung kastad
1/2 cwn Air
1 cwn Gula
1 sudu teh Esen Vanila
1/2 tin Air
1/2 cwn Tepung kastad
1/2 cwn Air
1 cwn Gula
1 sudu teh Esen Vanila
Bahan C
1 biji swiss roll / pound cake (appx 1/2 kg)
1 tin Fruit cocktail
1 tin Fruit cocktail
Cara-cara penyediaannya
1. Potong swiss roll atau pound cake dan susun di dasar bekas.
2. Masak Bahan A hingga mendidih dan gula larut.
3. Tuang jelly yang telah dimasak ke dalam bekas hingga melitupi semua susunan kek.
4. Masukkan susu cair, air (1/2 tin), gula & esen vanila dan masak hingga mereneh.
5. Bancuh tepung kastad & 1/2 cwn air dan masukkan kedalam sebatian susu tadi.
6. Jangan berhenti mengaduk bancuhan tadi diatas api yg agak kecil bagi memastikan bancuhan tidak berketul.
7. Bila bancuhan pekat dan kelihatan terpisah dari tepi periuk, tutup api.
8. Tuang kastad yang telah sejuk atas lapisan kek & jelly tadi. Ratakan.
9. Tabur fruit cocktail atas lapisan kastad tadi dan sejukkan.
2. Masak Bahan A hingga mendidih dan gula larut.
3. Tuang jelly yang telah dimasak ke dalam bekas hingga melitupi semua susunan kek.
4. Masukkan susu cair, air (1/2 tin), gula & esen vanila dan masak hingga mereneh.
5. Bancuh tepung kastad & 1/2 cwn air dan masukkan kedalam sebatian susu tadi.
6. Jangan berhenti mengaduk bancuhan tadi diatas api yg agak kecil bagi memastikan bancuhan tidak berketul.
7. Bila bancuhan pekat dan kelihatan terpisah dari tepi periuk, tutup api.
8. Tuang kastad yang telah sejuk atas lapisan kek & jelly tadi. Ratakan.
9. Tabur fruit cocktail atas lapisan kastad tadi dan sejukkan.
0 comments:
Post a Comment