Laksam Kelantan
Bahan-bahannya
Bahan Laksam
3 cwn Tepung beras
1/2 cawan Gandum
1 sudu mkn Tepung beras pulut
5 cwn Air suam
1 sudu teh Garam
Bahan Kuah
1 kg ikan - rebus ambik isi dan kisar
1/2 kg santan pekat
Air (utk sesuaikan pekat/cair)
10 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
2 btg serai - ketuk
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 keping asam keping
Garam & Gula secukup rasa.
Bahan Ulam
Daun Kesum (hiris nipis)
Kacang Panjang (potong kecil)
Timun (diracik panjang)
Bunga Kantan (hiris nipis)
Kubis (hiris halus)
Bahan Sambal
5 biji Cili padi
1 biji Cili merah
2 sudu teh Cuka
Garam & Gula secukup rasa
Cara Penyediaan
Laksam
1. Bancuh semua bahan untuk laksam tersebut. Tambah air jika adunan agak pekat. Konsistensi yang dikehendaki adalah cair kerana jika pekat, laksam akan patah bila digulung.
2. Letak bancuhan laksam kedalam pinggan leper atau tudung periuk yang telah dilengser dengan minyak. Pastikan tidak terlalu tebal. Jika tebal ianya akan pecah masa digulung.
3. Kukus selama 3 minit atau bancuhan tadi keras dan sedikit menggelembung.
4. Gulung laksam tadi semasa ianya masih panas.
5. Ulang proses pengukusan hingga habis semua bancuhan.
Kuah
1. Masak semua bahan diatas api yang sederhana. Pastikan kuah sentiasa dikacau supaya santan tak berketul.
2. Tutup api bila sudah mendidih bagi memastikan santan tidak pecah minyak.
Sambal
1. Tumbuk cili padi & cili merah.
2. Masukkan cuka, gula & garam
Untuk Menghidang
1. Potong laksam dlm agak2 1cm
2. Masukkan kuah
3. Letakkan semua ulam keatas hidangan tadi berserta dengan sambal.
0 comments:
Post a Comment