Kari Ikan Mami

Bahan-bahannya
3 keping Ikan Merah/Tenggiri/Jenahak
1 paket Serbuk Kari Ikan
1 sudu teh Pes Asam Jawa
3 cawan Air
1 sudu teh Halba Campur aka Rempah Campur
2 tangkai Daun kari
1 biji Bawang Besar (dihiris nipis)
6 ulas Bawang Merah (ditumbuk halus)
3 ulas Bawang putih (ditumbuk halus)
1 sudu mkn Cili giling
2 biji tomato (potong 4)
5 batang Bendi
3 sudu mkn Minyak untuk menumis
Gula dan garam secukup rasa

Cara Penyediaannya
1. Rendam ikan dalam bancuhan pes asam jawa dan air.
2. Tumis serbuk kari,halba campur, daun kari, cili giling, bawang merah, bawang putih dan bawang besar hingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan bersama air asam jawa tadi dan perasakan kuah dengan gula dan garam.
4. Bila dah mereneh, masukkan bendi dan masak hingga kuah agak pekat.
5. Masukkan tomato dan tutup api.


0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP