Butir Nangka

Bahan-bahannya
2 cwn Tepung beras pulut
250 ml Santan
1 cwn Air perahan pandan
1 sudu mkn tepung beras
3 sudu mkn gula
1/2 sudu teh Halba
Sedikit garam
Air untuk merebus

Cara penyediaan
1. Gaul tepung beras pulut dengan sedikit garam dan air perahan pandan. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga doh tak melekat dijari.
2. Masak air hingga menggelegak dlm periuk berasingan.
3. Bentukkan doh seperti biji nangka (agak2 besar gula2).
4. Masukkan doh yg telah dibentuk tadi kedalam air yg menggelegak tadi.
5. Bila doh dah timbul dipermukaan air, angkat dan masukkan dlm air sejuk.
6. Dalam periuk berasingan, masak santan, gula, garam & halba hingga mereneh. Masukkan tepung beras.
7. Toskan doh yg dah disejukkan.
8. Masukkan doh yg telah ditoskan kedalam santan yg telah dimasak. Masak hingga mendidih.

Nota:
1. Untuk dapatkan konsistensi yang betul, amik skit dan bentukkan bulat sebesar guli. Jika pecah, tambah air sedikit.
2. Gula boleh ditambah mengikut selera.
3. Fungsi tepung beras adalah untuk memekatkan. Utk mengelakkan tepung berketul dlm kuah, bancuh dgn sedikit air sebelum dimasukkan kedalam kuah.

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP