Masak Lemak Lengkuas Ikan Tongkol/Udang
Bahan-bahannya
2 ekor Ikan Tongkol (saiz sederhana) atau / dan
250gm Udang (saiz M)
250gm Santan
5 ulas Bawang Merah (ditumbuk)
2 ulas Bawang Putih (ditumbuk)
1 biji Cili Merah (ditumbuk)
1 inci Kunyit Hidup (ditumbuk)
1 inci Lengkuas (dihiris nipis)
4 kpg Asam Gelugur
6 biji cili padi
1 btg timun (potong dlm 2 inci & belah 2)
Cara Penyediannya
1. Rebus ikan tongkol dengan 2 kpg asam gelugur hingga 3/4 masak. Selepas masak, toskan airnya dan keluarkan asam gelugur tadi.
2. Masukkan bawang merah, bawang putih, kunyit, lengkuas, asam keping, cili padi dan santan ke dalam periuk ikan itu tadi.
3. Masukkan timun batang & biarkan lembut
4. Masak hingga kuah agak pekat.
Nota:
1. Cili padi boleh ditumbuk atau dibiarkan sebiji2 mengikut selera kepedasan individu.
0 comments:
Post a Comment