Cencaru Sumbat
Bahan-bahannya
2 ekor Ikan Cencaru (saiz sederhana)
5 biji cili merah (ditumbuk)
4 ulas Bawang Merah (ditumbuk)
2 ulas Bawang Putih (ditumbuk)
1 sudu teh Pes Asam Jawa
1/2 sudu teh belacan
Gula & garam secukup rasa
Cara penyediaannya
1. Belah belakang ikan cencaru tapi jangan sampai putus. Jadikan seperti poket.
2. Gaulkan semua bahan hingga sebati.
3. Masukkan bahan yang digaul tadi ke dlm poket ikan tadi.
4. Ikan boleh digoreng atau dibakar di atas pan hingga betul2 masak.
Nota:
1. Digalakkan semua bahan tu ditumbuk. Jangan guna blender sbb takut nanti berair sgt.
2. Kalau nak bakar balut dgn daun pisang akan membangkitkan lg aroma ikan bakar.
0 comments:
Post a Comment