Nasi Tumpang
Bahan-bahan
1 cwn Beras
4 cwn Air
1/2 sudu teh Garam
Daun pisang untuk membungkus
Serunding Ikan
Gulai Ikan Tongkol/udang
Telur Dadar (potong kecil2)
Cara Penyediaannya
1. Masak nasi dgn air dan garam hingga lembik dan biarkan sedikit sejuk.
2. Bentukkan daun pisang menjadi kon.
3. Masukkan nasi ke dalam kelongsong hingga 1/4 kelongsong dan mampatkan dgn sudu.
4. Letakkan satu sudu serunding ikan diatas nasi yang telah dimampatkan.
5. Masukkan lagi nasi hingga 1/2 kelongsong dan mampatkan.
6. Letakkan ikan tongkol/udang atas tingkat nasi kedua tadi.
7. Tambah nasi dan mampatkan hingga 3/4 kelongsong.
8. Letak telur dadar atas tingkat ke-3 tadi.
9. Masukkan nasi utk tingkat terakhir dan mampatkan.
10. Tutup kelongsong tadi dan selitkan dgn lidi bagi memastikan kelongsong tak terbuka.
Nota:
1. Konsistensi nasi adalah seperti nasi lembik utk buat nasi impit.
0 comments:
Post a Comment