Puding Roti sardin
bahan-bahannya
setengah buku roti
Butter
2 sudu minyak
1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar (hiris)
1 biji tomato (hiris)
2 cubit garam
2 biji telur (pecah dan kacaukan)
lada sulah
1/2 biji capsicum (merah/hijau/kuning)
Cara-cara penyediaan
1. lenyekkan sardin hingga hampir hancur
2. tumis bawang besar hingga naik bau.
3. masukkan sardin yg telah dihancurkan tadi bersama sos sardin.
4. Masukkan garam & lada putih dan kacau hingga sebati
5. masukkan tomato dan gaul hingga sebati. Tutup api.
6. Roti disapukan sedikit butter dan dicarik-carikkan.
7. susun roti di atas loyang (bottom) yg telah digriskan.
8. taburkan 1/2 adunan sardin tadi diatas roti.
9. susun roti selapis lagi
10. masukkan baki sardin atas roti tadi.
11. Tuang telur yang dipukul diatas adunan tadi & susun capsicum di atas adunan.
12. Bakar selama 30 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
0 comments:
Post a Comment