Nasi Tomato
Bahan-bahannya
4 pot beras basmathi
1 sudu concentrated chicken stock
3 sudu minyak sapi
5 ulas bawang merah (blend)
5 ulas bawang putih (blend)
1 cm halia (blend)
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
1 sudu bunga cengkih
5 biji buah pelaga
3 sudu tomato puree
1 tin susu cair
6 pot air
garam & gula secukup rasa
Cara-cara penyediaan
1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga dgn minyak sapi yang telah dicairkan hingga naik bau.
2. masukkan tomato puree, gula & garam dan gaul hingga sebati. Tutup api.
3. Masukkan beras dan gaul hingga sebati.
4. pindahkan beras yang telah digaul tadi ke dalam rice cooker.
5. Campurkan concentrated chicken stok, susu cair & air. Sukat agar menjadi 8 pot air
6. Masukkan campuran susu cair tadi ke dalam rice cooker.
Nota:
1. Masak nasi tersebut dengan 2 helai daun pandan agar ianya lebih wangi.
2. Nasi tomato enak dimakan bersama ayam masak merah atau ayam goreng rempah, kurma daging dan jelatah.
0 comments:
Post a Comment