Ayam Masak Merah

bahan-bahannya
1 ekor ayam (potong 10 @ 12)
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 tangkai cili merah
1 labu bawang besar - potong nipis
3 sudu tomato puree
3 sudu tomato sauce
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
5 biji buah pelaga
1/2 tin susu cair
1 sudu cili giling
2 batang serai
Minyak utk menumis

Cara penyediaan
1. Blend bawang merah, bawang putih, halia & cili merah.
2. Ayam diperap dgn garam kunyit selama 1 jam & di goreng hingga separuh masak.
3. Tumis bahan2 yg telah diblend, cili giling, kayu manis, cengkih, pelaga & bunga lawang hingga naik bau.
4. Masukkan serai yg telah diketuk, tomato puree & tomato sauce dan gaul hingga sebati.
5. Bila agak2 pecah minyak, masukkan susu cair & bawang besar.
6. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati. Biarkan sekejap hingga ayam betul2 masak dan kuah terpalit ke ayam.

Nota:
1.best dimakan bersama nasi briyani atau nasi tomato.

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP