Kurma Daging / Ayam
Bahan-bahannya
500gm daging atau 1 ekor ayam
200gm santan
1 paket rempah kurma
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 labu bawang besar (potong 8 jadi wedges)
2 helai daun pandan
3 biji cili hijau (belah 2)
1 sudu teh pes asam jawa
2 biji kentang (potong 8)
gula & garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara-cara penyediaan
1. Blend bawang merah, bawang putih & halia
2. Tumis bahan yg telah di blend, kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih & buah pelaga hingga naik bau.
3. Masukkan rempah kurma yang telah digaul dengan sedikit air hingga menjadi pes
4. Masukkan ayam / daging & gaul hingga mesra dengan bahan yg telah ditumis hingga agak masak.
5. masukkan air asam jawa, gula & garam dan gaul hingga sebati.
6. Masukkan kentang, bawang besar & daun pandan dan masak hingga kentang agak lembut
7. Masukkan santan & cili hijau dan masak hingga daging betul2 lembut.
0 comments:
Post a Comment