Lasagna (Cream Based)
Bahan-bahannya
10 keping lasagna kering (rebus hingga sedikit lembut)
200gm daging cincang (daging ayam / udang)
1 biji bawang besar (cincang)
6 ulas bawang putih(cincang)
1cm halia (tumbuk)
1 cwn susu low fat
1/2 cwn double cream
2 helai daun bay
1 sudu oregano (cincang halus)
1 sudu basil (cincang halus)
1 sudu parsley (cincang halus)
gula & garam secukup rasa.
250gm keju mozarela
sedikit minyak zaitun untuk menumis
Cara-cara penyediaan
1. tumis bawang besar, bawang putih & halia hingga naik bau
2. masukkan daging dan masak hingga betul2 lembut
3. masukkan herbs (oregano, bay leaves, basil & parsley) dan biarkan hingga mendidih
4. masukkan double cream & low fat milk. Masak hingga mendidih
5. Masukkan garam & gula & biarkan hingga betul2 sebati. Tutup api.
6. Dlm caserol yg telah di gris, susun pasta berselang seli dengan kuah & cheese hingga habis.
7. Bagi bahagian yg paling atas, letakkan kuah & taburkan cheese
8. Tutup caserol tersebut dengan aluminium foil & bakar dlm ketuhar dengan suhu 170 darjah celcius utk selama 20 minit.
9. selapas 20 minit, buka aluminium foil tersebut dan teruskan membakar dgn suhu 190 darjah untuk selama 10 minit lagi.
Nota:
1. Kepingan pasta direbus sekejap bagi mempercepatkan proses memasaknya.
0 comments:
Post a Comment