Mashed Potato & Gravvy
bahan-bahan Mashed Potato
500gm kentang (preferably russet)
1/2 cwn susu
2 sudu butter
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu parsley
sedikit pepper
bahan-bahan Gravvy
2 sudu butter
1 ulas bwg putih
1 sudu tepung gandum
2 sudu concentrated chicken stock
1 cwn air
1/2 sudu teh garam
1 sudu brown sauce
Cara-cara penyediaan Mashed Potato
1. Rebus kentang yang telah dikopek hingga betul2 empuk
2. lenyek kentang hingga lumat semasa ianya masih suam.
3. Masukkan butter yg telah dilembutkan dan gaul hingga sebati.
4. Masukkan susu, garam, parsley & pepper dan gaul hingga sebati
Cara-cara penyediaan Gravvy
1. Panaskan butter & tumis bawang putih yg telah ditumbuk lumat.
2. masukkan gandum dan goreng hingga agak kekuningan. Jgn sampai hangus
3. Masukkan air & chicken stock. Kacau hingga sebati dgn whisker. Pastikan tiada ketulan.
4. masukkan brown sauce & garam dan masak hingga mendidih.
Nota:
1. kalu lenyek kentang masa ia sudah sejuk, butter susah nak dissolve.
0 comments:
Post a Comment