Lasagna (Tomato based)
Bahan-bahannya
10 keping lasagna kering (rebus hingga sedikit lembut)
200gm daging cincang (daging lembu / ayam)
1 biji bawang besar (cincang)
6 ulas bawang putih(cincang)
1cm halia (tumbuk)
2 sudu makan tomato puree
2 sudu makan tomato sos
3 biji tomato merah yang ranum (blend tapi jangan terlalu halus)
2 helai daun bay
1 sudu oregano (cincang halus)
1 sudu basil (cincang halus)
1 sudu parsley (cincang halus)
gula & garam secukup rasa.
250gm keju mozarela
sedikit minyak zaitun untuk menumis
Bechamel sauce :
150gm butter
1 cawan gandum
3.5 cawan susu yg dipanaskan
Garam
Black pepper
Cara-cara penyediaan
1. tumis bawang besar, bawang putih & halia hingga naik bau
2. masukkan daging dan masak hingga betul2 lembut
3. masukkan herbs (oregano, bay leaves, basil & parsley) dan biarkan hingga mendidih
4. masukkan tomato puree, tomato sos & tomato yg telah diblend. Masak hingga mendidih
5. Masukkan garam & gula & biarkan hingga betul2 sebati. Tutup api.
6. Utk bechamel sauce, carikan butter. Masukkan gandum. Kacau laju2. Masukkan susu, garam & black pepper. Masak hingga likat.
7. Dlm caserol yg telah di gris, susun pasta berselang seli dengan tomato based, bechamel sause & cheese hingga habis.
7. Bagi bahagian yg paling atas, letakkan kuah & taburkan cheese
8. Tutup caserol tersebut dengan aluminium foil & bakar dlm ketuhar dengan suhu 170 darjah celcius utk selama 20 minit.
9. selapas 20 minit, buka aluminium foil tersebut dan teruskan membakar dgn suhu 190 darjah untuk selama 10 minit lagi.
Nota:
1. Kepingan pasta direbus sekejap bagi mempercepatkan proses memasaknya.
2. Tomato dicelur dalam air panas dan direndam dlm air ais bagi memudahkan kulitnya dikopek. Pastikan biji dan kulit dibuang sebelum di blend.
3. Oregano, basil & parsley boleh guna yg telah dibotolkan
4. Jika memilih untuk menggunakan sos pasta yg telah siap, boleh skip penggunaan tomato puree, tomato sos & tomato fresh. Herbs & bawang still digalakkan bagi menyedapkan lagi sos tersebut.
7. Dlm caserol yg telah di gris, susun pasta berselang seli dengan tomato based, bechamel sause & cheese hingga habis.
7. Bagi bahagian yg paling atas, letakkan kuah & taburkan cheese
8. Tutup caserol tersebut dengan aluminium foil & bakar dlm ketuhar dengan suhu 170 darjah celcius utk selama 20 minit.
9. selapas 20 minit, buka aluminium foil tersebut dan teruskan membakar dgn suhu 190 darjah untuk selama 10 minit lagi.
Nota:
1. Kepingan pasta direbus sekejap bagi mempercepatkan proses memasaknya.
2. Tomato dicelur dalam air panas dan direndam dlm air ais bagi memudahkan kulitnya dikopek. Pastikan biji dan kulit dibuang sebelum di blend.
3. Oregano, basil & parsley boleh guna yg telah dibotolkan
4. Jika memilih untuk menggunakan sos pasta yg telah siap, boleh skip penggunaan tomato puree, tomato sos & tomato fresh. Herbs & bawang still digalakkan bagi menyedapkan lagi sos tersebut.
0 comments:
Post a Comment