Pulut Kuning
Bahan-bahan
1kg Beras Pulut
1/2kg Santan Cair
1/2 kg Santan pekat
3 helai Daun Pandan
1 camca Garam
1 sudu Gula
1 sudu serbuk kunyit atau
1/2 camca serbuk pewarna kuning
3 keping asam gelugur
2 biji telur
Cara-cara
1. Rendam beras pulut selama sejam bersama serbuk kunyit / pewarna dan asam gelugur
2. Tos beras & kukus untuk kali pertama. Masukkan daun pandan bg mewangikan pulut.
3. Bila agak masak, keluarkan dr pengukus dan gaul dengan santan cair hingga rata.
4. Kukus kembali.
5. Sementara menunggu santan cair meresap, Masak santan bersama gula & garam dlm periuk yg berlainan.
6. Keluarkan pulut dan gaul sekali lagi dengan santan pekat yg telah dimasak.
7. Tunggu hingga pulut betul2 lembut bg memastikan ianya masak sepenuhnya.
8. Goreng dadar telur & potong halus & tabur atas pulut sebagai hiasan.
Nota:
1. Asam gelugur digunakan untuk merendam beras agar ia kelihatan berkilat bila masak.
2. Sedap dimakan bersama Kerutuk atau Rendang Daging
0 comments:
Post a Comment