Kerutuk Daging /Ayam
Bahan-Bahan
1/2 kg Daging @ 1 ekor ayam
1/2 kg Santan
1 cawan air
2 sudu besar Rempah kerutuk
2 sudu besar Kerisik
8 ulas Bawang merah (blend)
4 ulas Bawang Putih (blend)
1i nci Halia (hiris nipis)
2 sudu besar Rempah kerutuk
2 sudu besar Kerisik
8 ulas Bawang merah (blend)
4 ulas Bawang Putih (blend)
1i nci Halia (hiris nipis)
3 btg serai (ketuk)
1 sudu Cili Boh
1 btg Kayu Manis
2 biji bunga lawang
10 kumtum bunya cengkih
5 biji buah pelaga
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah, halia, rempah kerutuk & cili boh hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kasar (Kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga) & serai. tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging. Masak hingga lembut.
4. Masukkan santan & kicap dan biarkan mereneh hingga pecah minyak.
5. Masukkan kerisik dan biarkan hingga kuah agak pekat.
Nota: Kerutuk sesuai dimakan dengan Nasi, Roti atau pulut.
1 sudu Cili Boh
1 btg Kayu Manis
2 biji bunga lawang
10 kumtum bunya cengkih
5 biji buah pelaga
1 sudu besar kicap manis
1/2 kerek nise
1 sudu teh pes asam jawa
Garam
Minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah, halia, rempah kerutuk & cili boh hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kasar (Kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga) & serai. tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging. Masak hingga lembut.
4. Masukkan santan & kicap dan biarkan mereneh hingga pecah minyak.
5. Masukkan kerisik dan biarkan hingga kuah agak pekat.
Nota: Kerutuk sesuai dimakan dengan Nasi, Roti atau pulut.
0 comments:
Post a Comment