Percik Ayam
Bahan-Bahan
1/2 ekor ayam (potong 2)
Bahan A
1/2kg Santan Pekat
5 ulas bawang merah (blend)
3 ulas bawang putih (blend)
1/2 inci halia (blend)
2 sudu tepung beras / cornflour (cairkan)
1 biji cili merah (blend)
1 camca serbuk kunyit
Bahan B
2 mangkuk santan cair
3 ulas bawang merah (blend)
3 ulas bawang putih (blend)
1/2 inci halia (blend)
Cara-cara
1. Rebus ayam bersama bahan B hingga ayam separuh masak. Toskan
2. Masak Bahan A di atas api perlahan hingga pekat. Kacau & jgn biarkan santan berketul.
3. Bakar ayam yg telah direbus diatas bara hingga masak.
4. Tuang Santan pekat yang telah dimasak ke atas ayam & bakar kembali.
5. Ulang 2-3 kali bagi mendapatkan selaput percik yang tebal dan menyeluruh.
Nota: Bakar di atas bara arang bg mendapat aroma yg wangi.
0 comments:
Post a Comment