Daging Semur

Bahan-Bahan
1/4 kg Daging
1/2 Paket Rempah Kari Daging Adabi (jadikan pes)
5 Ulas Bawang merah (blend)
3 Ulas Bawang Putih (Blend)
1/2 biji Bawang Besar (Blend)
1/2 Biji Bawang Besar (Hiris Nipis)
2 biji kentang (potong lapan) - digoreng terlebih dahulu
2 sudu cili boh
1/2 cawan Air Asam jawa
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum Bunga Lawang
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1/2 sudu lada hitam (biji)
2 sudu Kicap Pekat
1 sudu kicap Manis
1/2 cawan air
Minyak Masak utk menumis
Gula & Garam secukup rasa

Cara-caranya
1. Panaskan minyak & tumis Bawang merah, bwg putih & bwg besar yg telah diblend hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh, pes rempah & rempah kasar (kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih & lada hitam). Tumis hingga garing
3.Masukkan kicap pekat & kicap manis & air.
4. Masukkan Daging dan biarkan hingga empuk.
5. Masukkan air asam jawa, gula & garam.
6. Biarkan di atas api yg perlahan hingga kuah menjadi pekat.
7. Masukkan hirisan bawang besar dan kentang yg telah siap digoreng. Gaul hingga rata.

Nota : Sedap dimakan bersama roti atau nasi putih.

1 comments:

Ms Lola

aaaa.. mcmana rupa daging semur ni kak?

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP