Kari Ketam
Bahan-bahan
1 kg Ketam
1/4kg Santan
1 paket Rempah Kari Ikan Adabi (gaul dgn air hingga jadi pes)
1 biji Bawang Besar (blend)
3 ulas Bawang Merah (blend)
3 ulas Bawang putih (blend)
1 sudu Cili boh
1 camca Halba Campur
1 tangkai Daun Kari
3 sudu minyak masak
1/2 cawan air
Cara-cara
1. Panaskan minyak & tumis bawang besar, bawang putih, bawang merah hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh, rempah kari & halba campuran dan tunggu hingga pecah minyak.
3. Masukkan daun kari & ketam. Gaul tumisan hingga rata.
4. Masukkan air & tutup sekejap.
5. Masukkan santan & kacau sekali sekala di atas api yang perlahan hingga kuah agak pekat & pecah minyak.
6. Tutup api & hidangkan.
0 comments:
Post a Comment