Daging Dendeng
Bahan-bahannya
250gm daging lembu
5 sudu mkn kicap pekat
3 sudu mkn kicap manis
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
20 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara penyediaannya:
1. Perap daging dengan kicap pekat & kicap manis selama 1 jam
2. goreng daging tersebut hingga masak
3. Tumbuk daging yg telah digoreng itu hingga agak nipis (jgn hancur)
4. Blend bawang merah, bwg putih, cili kering, serai, lengkuas dan halia hingga agak halus
5. Dgn menggunakan lebihan minyak gorengan daging, tumis semua bahan yg telah di blend itu tadi hingga betul2 naik bau & garing.
6. Masukkan daging ke dalam bahan tumisan dan gaul hingga mesra. Kaup balikkan di atas api hingga agak kering.
Nota:
Daging dendeng ni sesuai dimakan dengan roti, nasi impit, nasi atau lemang.
0 comments:
Post a Comment