Nasi Ulam
Bahan-Bahannya
1 ekor ikan kembung (medium size)
1/2 cwn ikan bilis
20gm udang kering
1 keping ikan kurau kering (optional)
1 ikat daun pegaga
10 helai daun kaduk
1 ikat daun tenggek burung
3 helai daun kunyit
1 ikat ulam raja
5 helai daun sekentut
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
4 batang serai
100gm kelapa parut
Cara penyediaannya
1.Ikan kembung, ikan kurau kering, ikan bilis dan udang kering dibakar dan ditumbuk halus.
2. semua ulaman (pegaga, kaduk, tenggek burung,ulam raja & daun kunyit) dihiris halus seperti bunga rampai.
3. Hiris nipis bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai.
4. Kelapa parut, hirisan ulaman, serbuk lada hitam, bawang, halia, serai dan lengkuas disangai diatas api yg kecil
5. masukkan campuran ikan kembung,ikan kurau,ikan bilis & udang kering yang telah ditumbuk halus tadi.
6. Sangai sehingga semua ulaman menjadi kering bagi memastikan ulam kerabu ini tahan lama.
Nota:
1. Ulam Kerabu ni paling best digaul dengan nasi bila nak makan.
2. Boleh tahan sampai 3 bulan didalam peti sejuk jika ulaman betul2 kering.
0 comments:
Post a Comment