Thai Green Curry

Bahan-bahannya:

Pes Kari:
5 batang cili hijau
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 helai daun limau purut
3 batang serai
1/2 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh garam



Bahan-bahan lain:

1 batang terung atau 1/2 cawan terung burung
1/2 biji bawang besar (dihiris nipis)
1/2 ekor ayam
1 sudu nampla (fish sauce)
4 helai daun limau purut
1/2 cawan daun thai basil (daun selasih)
2 cawan santan pekat
1 cawan air
gula & garam secukup rasa


Cara - cara penyediaan:

1. Campurkan semua bahan2 utk pes kari ke dalam blender dan blend hingga betul2 lumat
2. Didihkan santan pekat hingga pecah minyak
3. Masukkan pes kari dan ayam. gaul hingga sebati.
4. Bila dah separuh masak, masukkan terung, nampla, gula dan garam. Gaul hingga sebati.
5. Bila dah masak masukkan thai basil & daun limau purut.



Note:
1. Terung burung ialah terung kecik warna hijau macam berry..kalu masa kecil2 kat kg dulu buat peluru menembak
2. jumlah nampla tu boleh ditambah ikut tahap penerimaan tekak anda..

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP