Puteri Mandi

Bahan-bahannya
2 cawan tepung beras pulut
1 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula melaka (yg telah disagat)
pewarna
air
secubit garam

Cara-cara penyediaanya
1. Gaul tepung beras pulut bersama garam, pewarna & air. Uli hingga menjadi doh (macam nak buat onde2).
2. bentukkan macam guli2 kecik dan Masukkan kedalam air yg mendidih dan tunggu hingga ia terapung ke permukaan.
3. angkat dan masukkan ke dalam air sejuk
4. Dalam kuali yg berasingan, masakkan kelapa parut bersama gula melaka & 1/2 cawan air.
5. masukkan tepung yg telah dimasak terlebih dahulu kedalam kuali kelapa tadi. Gaul hingga agak kering.

Nota:
1. Kalu rajin boleh buat 2-3 color (usually warna hijau & merah)
2. Kalau tak nak pakai gula melaka, boleh guna gula pasir tapi kena kurangkan skit kuantiti sbb gula pasir lagi manis.

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP