Agar-agar Pandan Bersantan

Bahan-bahannya

5-6 helai daun pandan (tumbuk & perah amik airnya)
1 paket serbuk agar2
900ml air
100ml santan
1 biji telur
1 cawan gula

Cara-cara penyediaan
1. Pukul telur hingga kembang & gaul hingga sebati dgn santan & perahan pandan
2. Masak air, serbuk agar2 dan gula hingga mendidih
3. Masukkan adunan (1) perlahan2 dan jgn berhenti kacau hingga semuanya sebati bagi mengelakkan telur berketul2 besar. Masak hingga mendidih
4. Masukkan ke dalam loyang dan sejukkan.


Nota:
1. Bila beku, agar2 ini akan terbahagi kepada 2 dgn sendirinya.
2. Jumlah air hendaklah mengikut jumlah air yg disarankan pada paket agar2.
3. Jumlah air + santan hnedaklah sama dgn jumlah liquid yg disarankan pada paket agar2.
4. Jumlah gula boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing2.

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP