Onde - onde

Bahan-bahannya

2 cawan tepung beras pulut
1/2 cawan air perahan pandan atau 1 sudu teh pewarna hijau
secubit garam
gula melaka (dipotong dadu - kecil)
1 cawan kelapa parut (tambah 1/2 sudu garam bagi tambah rasa)
air untuk merebus


Cara-cara membuatnya
1. Gaul tepung, garam dan air perahan pandan bersama-sama. Air dimasukkan sedikit demi sedikit.
2. Uli hingga menjadi doh. Doh tu jgnlah terlalu lembek (melekat di jari) atau terlalu keras (pecah jika dibulatkan kecil2)
3. ambil sedikit doh (1 camca) dan leperkan.
4. letakkan gula melaka & bulatkan macam guli
5. Masukkan kedalam air yg mendidih. Ia akan terapung bila sudah masak
6. angkat keluar dan gaul dengan kelapa parut.

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP