Kuah Kacang

Bahan-bahannya

2 cawan kacang tanah (disangai, buang kulit & tumbuk halus)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
20 tangkai cili kering (ditumbuk) atau 2 sudu besar cili boh
1/2 inci halia (ditumbuk)
1/2 inci lengkuas (ditumbuk)
3 batang serai (dititik)
1 cawan santan pekat
2 sudu teh udang kering (ditumbuk)
air masak
gula melaka
garam


Cara-cara penyediaan:
1. Tumis bawang,cili giling, halia, lengkuas dan serai hingga naik bau
2. masukkan udang kering dan kacang yg telah ditumbuk
3. masukkan santan, gula melaka dan garam. gaul hingga sebati
4. masukkan air mengikut kepekatan yg dikehendaki.
5. masak hingga pecah minyak.


Nota:
1. Untuk dimakan bersama cucur udang, tak perlu guna santan. Cuma perlu masak lebih lama bagi memastikan pecah minyak.
2. Boleh juga dimasukkan isi ayam atau daging yg telah dicincang. Masukkan bersama2 dgn udang kering.

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP