Japchae
Bahan-bahannya:
200 gm Daging (potong memanjang)
2 keping cendawan shitake kering (rendam & potong nipis)
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sudu mkn gula
2 sudu mkn minyak bijan
5 sudu teh kicap
1 biji telur (dadar & potong nipis)
2 cawan baby spinach
1 cawan suhun (dicelur)
2 btg daun bawang (potong panjang 2inci)
1/2 biji bawang besar (potong nipis)
4 btg cendawan putih
1 btg carrot (potong julliene)
1/2 biji capsicum (potong julliene)
Sedikit lada hitam
Garam
Gula
Minyak masak
Biji Bijan
Cara penyediaan
1. Perap daging & shitake mushroom bersama 1 ulas bawang putih yg dicincang, 1 sudu teh gula, sedikit Black pepper, 2 sudu teh kicap, 1 sudu teh minyak bijan. Biarkan sekejap
2. Celur bayam sekejap & masukkan ke dalam air sejuk utk hentikan proses memasak. Perah airnya. Gaul bayam dengan 1 sudu teh minyak bijan. Ketepikan.
3. Gaul suhun yg dicelur dgn 2 sudu teh minyak bijan, 1 sudu teh kicap & 1 sudu teh gula. Ketepikan
4. Tumis bawang besar & daun bawang hingga agak kekuningan. Perasakan dgn sedikit garam. Ketepikan.
5. Goreng kaup balik cendawan putih & perasakan. Ketepikan.
6. Goreng kaup balik carrot & capsicum & Perasakan. Ketepikan.
7. Goreng daging & cendawan shitake yg telah diperap hingga daging masak. Ketepikan
8. Masukkan semua bahan yg telah disiapkan ke dalam mangkuk.
9. Masukkan 1 ulas bawang putih yg telah dicincang, 2 sudu teh kicap, sedikit gula, black pepper, 2 sudu teh minyak bijan. Gaul hingga rata.
9. Hiaskan dgn hirisan telur dadar & bijan.
0 comments:
Post a Comment