Asam Rebus Ikan Kembong

Bahan-bahannya

4-5 ekor ikan kembung
5 batang bendi
1 biji tomato (belah 4)
2 batang serai, dititik
2 keping asam keping
2 ulas bawang putih (blend halus) 
3 biji bawang merah (blend halus) 
1 inci kunyit (blend halus) 
2 biji cili merah  (blend halus) 
3 tangkai cili padi (blend halus) 
1/2 sudu teh belacan
3 cawan air
Garam & gula secukup rasa

Cara penyediaan
1. Masukkan bahan yg di blend, serai, belacan, asam keping & air. Masak hingga mendidih
2. Masukkan ikan & bendi. Masak hingga ikan betul2 masak.
3. Tutup api & masukkan tomato.

Nota:
1. Boleh masukkan daun kesum jika suka
2. Boleh ganti bendi dengan betik muda

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP