Daging Bakar Danok

Bahan-bahannya


Perapan daging
500 gm Daging
1/2 sudu makan Sos Ikan
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan gula perang
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan minyak 
(Perap daging sekurang-kurangnya 2 jam) 

Sos Pencicah
1 btg akar ketumbar (ditumbuk) 
3 btg ketumbar (hiris nipis) 
1 sudu teh beras yang disangai (tumbuk kasar) 
2 ulas bawang putih (ditumbuk) 
1 sudu makan Sos ikan
1 biji limau nipis (Ambil airnya) 
1 sudu teh gula perang
1/2 sudu makan chili flakes
5 tangkai cili api (ditumbuk) 
1/2 sudu makan Sos tiram
1/2 biji bawang besar (hiris nipis) 

Cara penyediaan
1. Bakar daging sehingga masak
2. Untuk sos Pencicah, gabungkan semua bahan. Boleh tambah garam & gula sekiranya perlu.

Nota:
1. Daging bakar ikut tahap yg digemari (Well or medium well) 
2. Perap daging lagi lama lagi best. 

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP