Daging Bakar Danok
Bahan-bahannya
Perapan daging
500 gm Daging
1/2 sudu makan Sos Ikan
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan gula perang
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan minyak
(Perap daging sekurang-kurangnya 2 jam)
Sos Pencicah
1 btg akar ketumbar (ditumbuk)
3 btg ketumbar (hiris nipis)
1 sudu teh beras yang disangai (tumbuk kasar)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu makan Sos ikan
1 biji limau nipis (Ambil airnya)
1 sudu teh gula perang
1/2 sudu makan chili flakes
5 tangkai cili api (ditumbuk)
1/2 sudu makan Sos tiram
1/2 biji bawang besar (hiris nipis)
Cara penyediaan
1. Bakar daging sehingga masak
2. Untuk sos Pencicah, gabungkan semua bahan. Boleh tambah garam & gula sekiranya perlu.
Nota:
1. Daging bakar ikut tahap yg digemari (Well or medium well)
2. Perap daging lagi lama lagi best.
0 comments:
Post a Comment