Kek Lapis Masam Manis
Bahan-Bahannya
5 biji telur
250 gm mentega
2 cawan biskut Cream Cracker (kisar halus)
1/2 cawan gula kastor
200ml kecil susu pekat
1 tsp esen vanilla
1 tsp baking powder
Haw Flakes secukupnya
Pewarna hijau, merah dan kuning
Cara-Cara penyedian
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur dan pukul hingga sebati.
3. Masukkan baking powder, susu pekat dan esen vanila dan pukul hingga kembang.
4. Masukkan cream crackers dan pukul hingga adunan sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
6. Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
7. Masukkan separuh dari adunan warna yang pertama dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak.
8. Susun haw flakes atas adunan yg telah masak tadi.
9. Ratakan pula warna yang kedua.
10. Ulang proses untuk setiap lapisan hingga habis semua adunan.
0 comments:
Post a Comment