Rissoles

Bahan Kulit
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/2 sudu garam
2 cawan air
sedikit minyak.

Bahan Inti
1 keping dada ayam (dicincang)
1 biji bawang besar holland (dicincang)
4 ulas bawang putih (dicincang)
1 kotak kecil double cream
2 biji kentang ( potong dadu & masak hingga empuk)
1 tin button mushroom (di potong nipis)
1 cawan mix vege
1/2 sudu teh serbuk lada hitam (optional)
1 sudu teh mixed herbs (optional)
2 sudu minyak masak utk menumis

Bahan Saduran Kulit
1 kotak serbuk roti
1 biji telur (dipukul)
Minyak utk menggoreng


Cara-cara menyediakan kulit
1. Ayak tepung bagi mengelakkan ianya berketul.
2. Pukul telur & masukkan garam.
3. Masukkan tepung dan air berselang-seli sikit demi sedikit.
4. bancuh hingga tiada ketulan tepung. Pastikan adunan cair bagi memastikan ianya tidak tebal apabila dimasak.
5. Lengserkan minyak diatas kuali yg panas.
6. masukkan 1 senduk adunan dan ratakan seperti membuat lempeng/crepe/dadar.
7. bagi memastikan ianya cepat masak, tutup kuali dengan tudung periuk.


Cara-cara menyediakan inti
1. Tumis bawang besar & bawang putih hingga naik bau.
2. masukkan daging ayam yg telah dicincang.
3. masukkan cream, mixed vege, kentang & mushroom dan kacau bagi mengelakkan cream berketul atau pecah minyak.
4. masukkan black pepper & mixed herb.
5. masak hingga kuahnya kering.
6. sejukkan sebelum diletakkan ke atas kulit.

Cara penyediaan
1. Letakkan inti keatas kulit yg telah disediakan.
2. gulung seperti menggulung popiah
3. celupkan ke dalam telur.
4. golekkan ke atas serbuk roti
5. Goreng di dalam minyak yg betul2 panas hingga kekuningan.


ps: sedap dimakan bersama mayonis atau sos linggam.

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP