Pau Kari Ayam

Bahah Doh
2 1/2 sudu makan margerin putih
1 sudu makan minyak sayuran
2 sudu makan softener
50gm tepung pau
1 cawan air sejuk
1 1/2 sudu makan yis (serbuk)
3/4 cawan gula
1/2 sudu teh garam


Bahan Inti
1 keping dada ayam (dicincang)
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1cm halia
2 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan cili boh
1 tangkai daun kari
minyak untuk menumis.


Cara-cara membuat Inti
1. panaskan minyak dan tumis bawang, ciliboh dan serbuk kari.
2. masukkan daging ayam yang dicincang dan daun kari. Masak hingga kering.
3. Sejukkan inti bagi memudahkan proses memasukkan inti ke dlm doh.


Cara-cara membuat doh
1. Pukul Margerin, softener, minyak sayuran dan gula hingga kembang
2. Masukkan garam dan yis dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan air berselang- seli.
4. Uli sampai lembut.
5. Rehatkan tepung utk sekurang-kurangnya sejam.
6. Selepas sejam, cucuk doh tersebut utk membolehkan doh "bernafas". Rehatkan seketika lagi.
7. Bulat2 doh ke saiz yg dikehendaki.
8. Canai doh dgn ketebalan 1/2 cm.
9. letakkan inti di tengah2 doh & ponjotkan . Lapik dengan kertas utk mengelakan pau melekat pada pengukus.
10. Kukus selama 30 - 45 minit.


petua: kukus hingga pau tanggal dari kertas. Kertas akan lekat semula bila pau sejuk.

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP