Acar Buah

Bahan-bahannya
500 gm buah-buah jeruk
(di basuh & kukus utk 10 minit utk melembutkannya)
sedikit kismis, kurma & prune
15 ulas bawang putih (potong 2)
20 ulas bawang merah (potong 2)
3 cm halia (dimayang)
15-20 biji cili kering(buang biji & blend)
1 sudu biji sawi
1 sudu bijan (digoreng)
½ cawan cuka
Sedikit gula
Garam
Minyak untuk menumis


Cara-caranya
1. Tumis cili kering yang telah diblend hingga naik minyak
2. Masukkan halia & biji sawi.
3. Masukkan bawang merah & bawang putih
4. masukkan gula & cuka
5. bila kuah mula pekat, masukkan buah2 jeruk
6. bila sudah kering, taburkan bijan yang telah digoreng dan gaul hingga sekata.
7. angkat dan sejukkan.

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP