Nasi Daging

Bahan-bahannya:


500gm daging - dipotong setebal 1 inci dan rebus hingga empuk bersama 1 inci halia & 3 ulas bwg putih (diketuk)
3 pot beras Basmathi
Rempah kasar (bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga) 
2 sudu besar minyak sapi / butter
2 sudu besar minyak masak
1 cawan susu
2 cawan air
1 helai daun pandan
1 kiub pati ayam / daging
1 paket rempah kurma
1 biji bawang besar (hiris nipis) 
3 ulas bawang putih (hiris nipis) 
1 inci halia (hiris nipis) 

Cara-cara penyediaan:
1. Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumis rempah, bahan bahan yang dihiris sehingga wangi dan rempah kurma hingga pecah minyak. 
2. Masukkan beras yang telah di tos dan kacau rata seketika bersama daun pandan.
3. Masukkan daging, air rebusan daging, susu dan kiub pati ayam/daging. 
4. Pindahkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa. Setelah masak baru dikacau nasi rata rata. 

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP