Ayam Masak Lemak
Bahan-bahannya
1/2 ekor ayam (potong 6-8)
250gm santan pekat
1 cawan santan cair
5 ulas bawang merah (blend)
2 ulas bawang putih (blend)
1 inci kunyit hidup (blend)
6 biji cili api (blend)
3 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit (hiris halus)
2 keping asam gelugor
2 cawan air
Garam & gula utk perasa
Cara penyediaan
1. Masukkan ayam bersama bahan yang diblend dan santan cair & air & garam.
2. Rebus ayam sampai 3/4 masak dan kuah agak kering
3. Tambah santan pekat, serai, asam gelugor, gula & garam. Masak hingga ayam betul2 masak.
Nota:
1. Cili api tu ikut tahap kepedasan yg nak.. Kalu ikut org negeri.. Satu pot cili api.. 🤭
2. Masak atas api kecik.. Terutama lps masukkan santan pekat.. Kalau tak senang pecah minyak
0 comments:
Post a Comment