Kimchi Jiggae
Bahan-bahan
1/2 cawan lobak putih
1/2 cawan carrot
1/2 cawan kimchi
1/4 biji bwg besar (potong nipis)
3 kuntum cendawan shitake (potong nipis)
1 keping dada ayam (potong kiub)
1.5 cawan air
Bahan-bahan pes
1 tbs Gochujang
1 tbs korean chili flakes
1 tbs kicap cair
2 ulas bwg putih (tumbuk halus)
1/2 gengam ikan bilis (tumbuk halus)
1 tbs sesame oil
Cara penyediaan
1. Campurkan semua bahan pes hingga sebati.
2. Perap ayam dengan sedikit garam & lada hitam
3. Dalam periuk, masukkan ayam bersama pes dan gaul hingga sebati.
4. Masukkan air dan biarkan mereneh.
5. Masukkan semua sayur, bawang, cendawan & kimchi dan biarkan mendidih.
Nota:
1. Boleh pecahkan telur utk pekatkan kuah
2. Boleh guna tauhu lembut instead of kimchi & ini dinamakan sundubu jiggae
3. Sedap dimakan dgn nasi.
0 comments:
Post a Comment