Ayam Vangey
Bahan-bahannya
1 ekor ayam (potong 12) - perap dgn garam & kunyit
5 batang serai (dititik)
2 tangkai daun kari
6 biji bawang merah (blend)
5 ulas bawang putih (blend)
1 inci halia (blend)
2 sudu makan giling
2 sudu serbuk kari daging
1/2 biji bawang besar (hiris nipis/bulat)
1 sudu makan kicap pekat
1/2 cawan air
Minyak utk menggoreng
Garam & gula secukup rasa
Cara penyediaan
1. Goreng ayam yang telah diperap hingga masak. Angkat & toskan.
2. Tumis serai & daun kari hingga agak kekuningan
3. Masukkan bahan-bahan yg telah diblend, serbuk kari & cili giling. Tumis hingga naik minyak.
4. Masukkan air, kicap pekat & perasakan dgn garam & gula.
5. Masukkan ayam yang telah digoreng & bawang besar yang telah dihiris halus/bulat.
0 comments:
Post a Comment