Nasi Dagang

Bahan-bahannya

1kg Beras Nasi Dagang
300ml santan pekat
250 ml santan cair
3 ulas Bawang Merah (hiris nipis)
3 ulas Bawang Putih (hiris nipis)
1/2 inci halia (hiris nipis)
1 sudu teh Halba
3 helai daun Pandan
Gula & garam secukup rasa

Cara-cara Penyediannya
1. Basuh beras hingga bersih dan rendam sekurang-kurangnya 1 jam
2. Kukus beras tadi bersama simpulan daun pandan hingga separuh masak.
3. Angkat dan gaulkan dengan santan cair hingga rata. Kukus semula.
4. Dlm periuk berasingan, masak santan pekat dengan bawang putih, bawang merah, halia, halba. Perasakan dgn gula & garam. Masak hingga mendidih.
5. Bila nasi hampir masak, angkat dan gaulkan dgn santan pekat yg telah dimasak tadi.

Nota:
1. Nasi dagang biasanya dimakan dengan gulai lemak lengkuas ikan tongkol/udang, kari ayam, telur rebus dan sambal kelapa.

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP