Ayam Percik (Putih)
Bahan - bahannya
1/2 ekor Ayam (dipotong 2)
Bahan A
5 ulas Bawang merah (ditumbuk)
3 ulas Bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci Halia (ditumbuk)
1/2 biji Cili merah (ditumbuk)
1 cawan Santan pekat
1 sudu mkn Tepung beras
Garam & gula
Bahan B
1 cawan Santan cair (santan perahan terakhir)
1/2 inci halia (diketuk)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam
Cara-cara penyediaan
1. Rebus ayam bersama-sama Bahan B hingga separuh masak.
2. Masak Bahan A hingga pekat.
3. Bakar ayam yg telah dimasak tadi hingga masak samada atas tempat bakar atau oven.
4. Curahkan kuah yang telah dimasak tadi keatas ayam sikit demi sikit.
5. Bakar ayam tu semula.
6. Ulang langkah 4&5 utk 2-3 kali atau hingga kuah habis.
Nota :
1. Utk ikan percik, tak perlu rebus atau ikut langkah 1.
2. Kalu nk merah, boleh lebihkan cili atau guna 1 sudu mkn cili boh.
1/2 ekor Ayam (dipotong 2)
Bahan A
5 ulas Bawang merah (ditumbuk)
3 ulas Bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci Halia (ditumbuk)
1/2 biji Cili merah (ditumbuk)
1 cawan Santan pekat
1 sudu mkn Tepung beras
Garam & gula
Bahan B
1 cawan Santan cair (santan perahan terakhir)
1/2 inci halia (diketuk)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam
Cara-cara penyediaan
1. Rebus ayam bersama-sama Bahan B hingga separuh masak.
2. Masak Bahan A hingga pekat.
3. Bakar ayam yg telah dimasak tadi hingga masak samada atas tempat bakar atau oven.
4. Curahkan kuah yang telah dimasak tadi keatas ayam sikit demi sikit.
5. Bakar ayam tu semula.
6. Ulang langkah 4&5 utk 2-3 kali atau hingga kuah habis.
Nota :
1. Utk ikan percik, tak perlu rebus atau ikut langkah 1.
2. Kalu nk merah, boleh lebihkan cili atau guna 1 sudu mkn cili boh.
0 comments:
Post a Comment