Cakoi
Bahan-bahannya :
400 g tepung ~ diayak
1 cawan air
1 sudu besar majerin ~ dicairkan
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur
2 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
minyak untuk menggoreng
1 cawan air
1 sudu besar majerin ~ dicairkan
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur
2 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
1. Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
3. Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.tambah tepung sikit demi sikit if doh masih melekit
4. Biarkan selama setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah ditutup dgn kain basah.
5. Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
6. Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
7. Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
8. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain .
9. Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.
1. Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
3. Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.tambah tepung sikit demi sikit if doh masih melekit
4. Biarkan selama setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah ditutup dgn kain basah.
5. Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
6. Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
7. Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
8. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain .
9. Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.
0 comments:
Post a Comment