Butter Scone

Bahan-bahannya :
2 cawan tepung gandum
1 tbsp baking powder
1/2 tsp garam halus
100g butter sejuk (potong kecil2)
2 tbsp gula castor
1/2 cawan susu segar
1 biji telur
Dried fruits / raisin

Cara-cara penyediannya:
1. Gaul semua bahan kering dgn garpu
2. Gaul butter & tepung dengan hujung jari sampai butter & tepung jadi seperti serbuk roti.
3. Masukkkan susu & telur dan gaul semua sampai tepung dah melekat.
4. Canai doh jadi 1inci atas tmpt bertepung sedikit (takut melekat).Tekap dgn acuan.
5. Sapu permukaan scone dengan lebihan susu+telur sebelum dibakar 
6. Bakar pada suhu 200C sampai atas kuning keemasan.
Note:
1. Jangan uli adunan nanti scone jadi padat & berat.
2. Best mkn masa suam dgn butter & jem

0 comments:

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP