Yaw Char Kwai aka Cakoi
Bahan-bahannya
Bahan A
350 gm Gandum(hi-protein)
1/2 tsp baking powder
Bahan B
1/2 tsp gula
2 tbsp air suam
2 tsp yis
Bahan C
250 ml air
1 tsp soda bicarbonate
1/2 tsp cream of tartar
1 tsp baking powder
1 tsp garam
Cara-cara penyediaan
1. Bancuh Bahan B sampai larut. Biarkan selama 10 minit.
2. Bancuh Bahan C hingga larut.
3. Campur kan Bahan A dan Bahan B
4. Campur Bahan C kedalam adunan (3). Uli selama 5 minit hingga menjadi doh lembut.
5. Biarkan doh hingga naik 2 kali ganda
6. Potong doh td kpd bahagian2 kecil.
7. Roll setiap bahagian memanjang (tebal 1cm)
8. Potong memanjang doh yg telah digelek tadi (1 inch x 3 inch)
9. Sapukan air selang seli bg setiap potongan.
10. Lapis setiap potongan berselang seli (yg kering dgn yg disapu air)
11. Panaskan minyak dlm kuali. Tarik sedikit potongan doh sebelum dimasukkan ke dlm minyak.
12. Goreng hingga keperangan.
Nota:
1. Best makan panas2..
2. Paling best makan ngan taufufa sejuk...
0 comments:
Post a Comment