Bokkeumbap - Nasi Goreng Korea

Bahan-bahannya
2 cawan nasi (sejuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
2 ulas bawang merah (tumbuk kasar)
1 sudu korean hot chili paste - optional
100gm udang (saiz kecik)
2 tangkai daun bawang (potong halus)
1/2 cawan mix vege
1 biji telur
2 sudu seaweed (potong kecil2)
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu biji bijan
Minyak utk menumis

Cara penyediaan
1. Tumis bawang merah & bawang putih sampai naik bau
2. Masukkan hot chili paste & tumis hingga naik minyak
3. Masukkan udang & mixed vege
4. Pecahkan telur & kacau perlahan2 supaya tak terlalu hancur
5. Masukkan nasi & minyak bijan dan gaul hingga rata.
6. Masukkan daun bawang & seaweed dan gaul hingga rata.
7. Tabur bijan atas nasi yang sudah digoreng.

Ayam Golek

Bahan-bahannya
1 ekor ayam
1 sudu ketumbar (tumbuk halus)
1 sudu jintan manis (ditumbuk halus)
1 sudu jintan putih (ditumbuk halus)
3 ulas bwg putih (ditumbuk halus)
2 ulas bwg merah (ditumbuk halus)
1 inci halia(ditumbuk halus)
2 btg serai (ditumbuk halus)
2 sudu madu
1 sudu teh garam
1 sudu minyak
3 helai daun pandan
2 btg serai (dititik)

Cara penyediaan
1. Campurkan semua bahan yang ditumbuk halus dgn madu, garam & minyak.
2. Lumurkan bahan perapan pada ayam.
3. Sumbat daun pandan, serai yg dititik & lebihan perapan dalam ayam.
4. Bakar pada suhu 200° utk selama 1 1/4 jam.

Nota:
Plg best kalau guna rotisseries utk grill ayam.

Hidangan Keluarga...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP